Tillverka en egen pall med bandsåg

Det är inte jättesvårt att göra en egen pall, men du bör kanske ha lite verktygsvana. Men även om du aldrig har snickrat och slöjdat förut så tycker jag att du ska testa. Det finns inga rätt och fel för hur en pall ska se utan, bara den är stadig och fyller sin funktion. Vi tar det från början. Nu kör vi!

Lite kort om trä till en pall
Du behöver en massiv bit till sitsen och avlånga ämnen till dina ben. Tänk på att allt skär och såga längs med träfibrerna, det blir snyggare och mycket tåligare.

Detta bör du ha för att tillverka en pall
Har du en hyvelbänk så är det toppen, annars får du ta huggkubben. Det går även dra utan, men det gör allt enklare. En fintandad såg t.ex. en bandsåg, en täljyxa och en borr bör du ha hemma.

Börja med att göra en trebent pall
En trebent pall är enklare att balansera och få stabil.

1. Grovsåga

Känner du någon med en bandsåg, så kan du be om att få hjälp med att grovsåga träbitarna med bandsåg till din pall. Sedan gör du bara det roligaste.
Annars får du börja med att yxa till dina bitar lite ungefärligt. Det är ingen idé att finlira just nu. Använd yxa och kniv.

2. Borra hål
Då är det dags att borra hål i sitsen till benen. Tänk på att hålen ska ha en mindre radier än själva benen. Benen ska också luta något utåt för att pallen ska bli stabil, tänk på det när du borrar hålen.

3. Benen
Då är det dags att ta sig an benen till din pall. Här ska du vara så noggrann du kan, det är snyggt om benen i alla fall är lite lika varandra.
Gör en markering för den del av benen som ska in i stolsitsen (tappar).
Här kan du med fördel använda dig av täljyxan. Ta bara bort lite trä i taget, känn efter kolla och fortsätt. Tar du för mycket så är det ju svårt att ångra sig.

4. Tälj tappar
Tapparna ska pass i sistens hål på millimetern. Lägg ner tid på att göra dem jämna och fina. När du är klar sågar du ett kilsnitt tvärs igenom tappen. Här slå du sedan i en kil för att klämma åt benet så det sitter som berget.

5. Sitsen
Då var det dags för själva sitsen. Här väljer du själv hur du vill sitta. Sitsen kan vara helt jämn och slät, eller lite urholkad om man gillar det. Använd en skölpt om du har, annars fungerar det bra med en hyvel eller täljkniv.

6. Sätt ihop och fin lira
Det sita du gör är att sätt i benen i stolsitsen med lite lim. Knacka sedan försiktigt i kilarna ovanifrån. Låt limmet torka över natten. Sedan är det bara att börja finlira med sandpapper till pallen blir så som du vill ha den. Behandla med olja om du tycker det är fin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *